Celesio kondigt overeenkomst tot overname van Belmedis aan

  • Celesio neemt de Belgische distributie-activiteiten van de Franse coöperatieve Welcoop over

  • De overname is onder voorbehoud van mededingingsrechtelijke goedkeuring

Stuttgart, 15 december 2015 – Celesio, een vooraanstaande internationale onderneming op het vlak van groothandel en detailhandel en leverancier van logistieke en andere diensten aan de farmaceutische- en gezondheidssector, heeft vandaag een overeenkomst aangekondigd tot overname van Belmedis, het Belgische distributiebedrijf van de in Frankrijk gevestigde coöperatieve Welcoop. Celesio wordt gecontroleerd door McKesson Corporation.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal Celesio, via een verbonden onderneming, onder andere de volgende entiteiten overnemen:

  • Belmedis, de nummer twee in groothandelsactiviteiten in België

  • Cophana, een vooraanstaande pre-wholesaler in België  

  • Een meerderheidsaandeel in Sofiadis, een aankoopvereniging van ca. 430 onafhankelijke apothekers

 

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten. De transactie wordt verwacht te zijn afgerond tijdens het tweede of derde kwartaal van het kalenderjaar 2016.

Als reactie op de voorgestelde overname zei Marc Owen, Voorzitter van de raad van bestuur bij Celesio AG, het volgende: "De overname van de distributie business van Belmedis, de pre-wholesale business Cophana, en een meerderheidsaandeel in een voorname aankoopvereniging, zal onze marktpositie in België versterken. We kijken ernaar uit om het netwerk voor onze klanten te verbreden, meerwaarde te creëren voor Belgische apothekers door ons dienstverleningsniveau te verbeteren, en de geprefereerde partner te worden voor laboratoria. Deze investering maakt deel uit van onze Europese groeistrategie. "

Meer dan 440 werknemers van Belmedis en Cophana zullen toetreden tot Celesio als een onderdeel van de overname.

Marc Owen voegt hieraan toe: "We zijn uitermate tevreden om Belmedis’ uitstekende klantenservice voort te zetten en het ervaren Belmedis team te mogen verwelkomen.”

Thierry Chapusot, voorzitter van de raad van bestuur van Groupe Welcoop, reageert:"Groupe Welcoop, een coöperatieve van apothekers, zal haar strategie toespitsen op de ontwikkeling van diensten verleend aan apothekers; zij zal zich terugtrekken als logistieke dienstverlener in België. De aankoop van Belmedis, België’s tweede grootste groothandelaar, door een onderneming van de Celesio groep betekent een erkenning van de uitstekende kwaliteit en het professionalisme van het personeelsbestand van Medibel, Sofiadis en Cophana. De nieuwe situatie zal apothekers toelaten om als klanten te genieten van een hoog niveau van dienstverlening.”

Over de Celesio Groep:

Celesio is een toonaangevende Internationale onderneming op het vlak van groothandel en detailhandel en leverancier van logistieke en andere diensten aan de farmaceutische- en gezondheidssector. De proactieve en preventieve aanpak verzekert dat patiënten de producten en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben voor optimale verzorging. Celesio is met meer dan 38.000 werknemers actief in 14 landen over de hele wereld. Elke dag bedient de groep meer dan 2 miljoen klanten – ongeveer 2.200 eigen apotheken en meer dan 4.300 deelnemers aan netwerken van merkpartners. Met 133 groothandelsvestigingen voorziet Celesio 65.000 apotheken en ziekenhuizen elke dag van meer dan 130.000 farmaceutische producten. De diensten komen ten goede aan meer dan 15 miljoen patiënten per dag. McKesson Corporation, San Fransisco, Verenigde Staten van Amerika, is de meerderheidsaandeelhouder van Celesio AG. De onderneming nam in februari 2014 meer dan 75 percent over van de aandelen in Celesio AG. McKesson biedt oplossingen, waaronder het beheer van farmaceutische en medisch-chirurgische voorzieningen, gezondheidszorg IT en zakelijke en klinische diensten.

Over Groupe Welcoop:

Groupe Welcoop is een coöperatieve bestaande uit 3.800 apotheken in Frankrijk. Haar strategie bestaat erin om van apothekers coördinatoren van de gezondheidszaken van een patiënt te maken. Groupe Welcoop ontwikkelt haar strategie vanuit drie invalshoeken: vanuit economisch oogpunt, door de integratie van de belangrijkste leveranciers van een apotheek, technologisch, doordat de apotheker wordt toegelaten om de gezondheidstoestand van de patiënt op te volgen, en als dienstverlener door het verstrekken van thuiszorgdiensten voor rekening van de apotheker.

 


Design by Masters Communication